Cos de cumparaturi

Nu aveti niciun articol in cos

Cum sa alegi o minge de volei?

Voleiul este unul dintre sporturile cu mingea de echipa care are avantajul unor costuri reduse pentru echipament. Practic, tot ce aveti nevoie este un fileu de volei si o minge de volei. In acest articol, ne vom concentra pe criteriile de alegere a unei mingi de volei.

Ce este important atunci cand alegem?

Concentreaza-te in primul rand pe materialul, dimensiunea si greutatea mingii, sau pe modul in care este folosita, pe calitatea si durabilitatea acesteia.

Alegeti o minge pentru jocul profesionist sau pentru cel recreational? O minge pentru jocul profesionist (competitii sportive, meciuri) trebuie sa indeplineasca criteriile exacte stabilite de Organizatia Internationala de Volei FIVB. Mingile oficiale trebuie sa aiba o circumferinta de 650 - 670 cm, o greutate de 260 - 280 de grame si o presiune interna de 30 - 32,5 kPa. Pentru jocul recreational, puteti alege apoi o minge care se potriveste stilului dumneavoastra de joc.

Dimensiune minge volei

Mingea de volei pentru meciurile oficiale de competitie are parametri precisi in ceea ce priveste circumferinta, greutatea si presiunea interna a mingii. Mingea de volei pentru adulti are o marime uniforma: nr. 5.

Mingea de volei pentru copii are, de asemenea, propriile sale specificitati. Diferitele categorii se disting prin culori, care depind de varsta copiilor. In cazul mingilor de volei de plaja, nu se produc mingi usoare sau de alte dimensiuni decat cele standard. Puteti vedea diferitele dimensiuni ale mingii de volei in tabelul de mai jos: 

Categorii

Marime

Circumferinta [mm]

Greutate [g]

Mini-volei galben pana la 8 ani

4

600-610

 

180-200

Mini-volei portocaliu pana la 9 ani

5

650-670

 

180-220

Mini-volei rosu pana la 10 ani

5

650-670

200-220

Mini-volei verde pana la 11 ani

5

650-670

 

260-280

Mini-volei albastru pana la 12 ani

5

650-670

 

260-280

Adulti

5

650-670

260-280

 

 

Cerintele pentru o minge oficiala de volei

* pot fi din piele sau sintetice, dar intotdeauna lipite
* greutate 260-280 g
* dimensiune 650-670 mm
* presiunea interna a mingii de volei 30-32,5 kPa

Materiale mingi volei

Mingi din piele
Mingile de volei din piele sunt de inalta calitate, au o durabilitate mai mare, sunt mai dure la atingere si sunt destinate doar mediilor in care nu intra in contact cu apa, de preferinta in interior (pielea absoarbe apa, iar mingea este apoi grea si alunecoasa).

Mingi sintetice
Mingile sintetice sunt mai moi si mai delicate la atingere decat pielea si sunt potrivite pentru orice mediu (interior sau exterior). In prezent, se produc deja mingi sintetice care au proprietati apropiate de pielea adevarata.

Care este diferenta dintre o minge de volei si o minge de volei de plaja?

Circumferinta mingii
O minge de volei de plaja este cu aproximativ 2 cm mai mare (66-68 cm) decat o minge de volei traditionala (65-67 cm). Cu toate acestea, greutatea este aceeasi pentru ambele mingi.

Caracteristicile de zbor
Mingea de volei de plaja are un zbor mai lent pentru a permite jucatorilor de pe nisip sa o ajunga din urma. Mingea de volei, pe de alta parte, este mai rapida. Acest lucru se datoreaza tehnologiei de fabricatie, presiunii interne si dimensiunii mingii.

Presiunea interna
O minge de volei este umflata la o presiune mai mare (30-32,5 kPa), iar o minge de volei de plaja este umflata mai putin (17,1-22,1 kPa). Intotdeauna umflam mingea la aceasta presiune cu un compresor. Presiunea din minge trebuie verificata in mod regulat si umflata, daca este necesar, pentru a asigura proprietatile dorite pentru fiecare meci.

Designul tehnologic al mingii
Mingile de volei au "panouri" lipite direct pe perna de aer, in timp ce o minge de volei de plaja este cusuta, iar perna de aer este apoi introdusa in ea. Mingea cusuta poate fi astfel reparata mai usor decat cea lipita daca este perforata.

Autentificare inchide